Deň stromu (13.7.2024)

13. júla 2024 organizovali v Topoľčiankach Lesy SR, š.p. Deň stromu. Bol to už 23. ročník tohto obľúbeného podujatia a prvý krát bol u nás, v Topoľčiankach, kvôli plánovanej rekonštrukcií Lesníckeho skanzenu po odstraňovaní následkov kalamity lykožrúta v pôvodnom mieste konania, Čiernom Balogu (tento dôvod je uvedený v tlačovej správe, pokiaľ niekomu zmena miesta vŕtala v hlave ako mne :). Naše združenie sa tiež zapojilo do organizácie Dňa stromu a sme veľmi radi, a vďační Lesom, že takéto pekné a bohaté podujatie do Topoľčianok priniesli. Naše stanovisko malo číslo 13, boli sme pri kaplnke s vodníkom, maľovaním na tvár, aktivitami pre deti, historickým výkladom, akordeonistom, aj stánkom s posedením, v ktorom nás navštívilo množstvo návštevníkov, dospelých aj detí, a tiež mnohých zástupcov organizátora podujatia Lesy SR, š.p., s ktorými sme sa rozprávali o parku a našom združení, pričom často prichádzala do témy myšlienka, ako si naše združenie zaslúži obdiv a podporu za svoju činnosť. Navštívil nás generálny riaditeľ Lesov SR JUDr. Menyhart, ekonomický riaditeľ Ing. Nemeth, obchodný riaditeľ Ing. Mizerák, bývalý generálny riaditeľ Ing. Marhefka, zástupca skupiny Mondi Ing. Holiga, predseda poľovníckej komory v Partizánskom p. Paulovič, bývalý generálny riaditeľ Lesníckej sekcie na Ministerstve pôdohospodárstva Ing. Jančok, obchodný námestník OZ Karpaty Ing. Uhlík, riaditeľ CHKO Ponitrie Ing. Siklienka, zástupkyňa OU ŽP v Nitre Ing. Ailerová a ďalší. Takéto uznanie a povzbudenie nás potešilo a sme radi, že si ľudia vážia park a všímajú prácu, ktorú doň Lesy i naše dobrovoľnícke združenie vkladáme.

Najväčšia vďaka k našej účasti na Dni stromu patrí tým, ktorí sa na príprave a fungovaní stanoviska č. 13 podieľali. Našim brigádnikom a priateľom, ktorí obetovali svoj voľný čas tejto peknej akcií, aj keď mohli tráviť svoj čas úplne inak. Priestor sme začínali pripravovať o siedmej ráno, s upratovaním sme skončili o pol piatej. Bol to náročný deň a za pomoc a ochotu ďakujeme najmä rod. Lukoťkovej, Ivkovi Lukáčovi,  Erike Spevárovej, Vladkovi Kazíkovi, Palovi Grzybovi, Anke Šlosiarovej + Kajke, Anke Pružinskej + Lubošovi, Danielkovi Belmenenovi a na harmonike hral Mirko Bielik z FS Topoľnica, dlhoročný priateľ nášho združenia. Dúfam, že som na nikoho nezabudol.

Chceme sa poďakovať aj vodníkovi Bublinovi a zároveň “dvornému pánovi kastelánovi na vysokej nohe” (na chodúľoch), ktorý rozveseľoval návštevníkov a dotváral atmosféru na našom stanovisku. Pokiaľ ste si ho obľúbili, vedzte, že Vás zabával Adrián Ohrádka z Divadla J.G.Tajovského Bánov a Teáter Komika, klaun, herec, mím, performer a improvizátor, skrátka potulný komediant. Ďakujeme!